Behandelingen
Soorten behandelingen
RFA, MWA en Cryoablatie
Thermische ablatie
Bij thermische ablatie worden naalden door de huid in een tumor gestoken. Via een aangesloten generator worden door radiofrequentie (bij RFA), of microwave frequentie (bij MWA) de tumorcellen in trilling gebracht. Hierbij ontstaat hitte, waardoor de cellen worden verbrand.
Toepassingsgebieden
Levertumoren
Niertumoren
Longtumoren
Bottumoren
Borstkanker
Koude ablatie / Cryoablatie
Bij koude ablatie (cryoablatie) worden naalden door de huid in een tumor gebracht. Zij bevriezen het tumorweefsel waardoor het afsterft.
Toepassingsgebieden
Niertumoren
Longtumoren
Borstumoren
Prostaatkanker
Nanoknife
De nieuwste ablatietechniek irreversible electroporation (IRE), ook wel Nanoknife genoemd, is een techniek voor de beeldgestuurde behandeling van moeilijk bereikbare tumoren. De techniek maakt gebruik van elektrische energie: door de toediening van meerdere korte stroomstootjes van zeer hoog voltage aan tumorweefsel wordt de structuur van de cellen ontwricht waardoor zij doodgaan.
Toepassingsgebieden
Niet of beperkt uitgezaaide alvleesklierkanker
Centrale levertumoren
Centrale niertumoren
Terugkomende tumoren in de kleine bekken (die al bestraald zijn)
Prostaatkanker
Radioembolisatie of SIRT (Selectieve Interne Radiotherapie)
Radioembolisatie is een vorm van inwendige bestraling. Het is een behandeling die wordt toegepast voor het behandelen van patiënten met leverkanker (hepatocellulair carcinoom) of uitzaaiingen in de lever (levermetastasen). Tijdens de behandeling worden kleine radioactieve bolletjes ingespoten via een slangetje (katheter) dat via een liesslagader in de leverslagader wordt geplaatst. De radioactieve bolletjes lopen vast in de bloedvaten rondom en in de tumor en geven daar hun straling af, met als doel om de tumorcellen te vernietigen. De straling verdwijnt na enkele dagen en de niet-radioactieve bolletjes kunnen zonder problemen in de lever blijven zitten.
TACE (Trans-arteriële chemo-embolisatie)
TACE is een methode waarbij de interventieradioloog een tumor in de lever behandelt door zowel de bloedtoevoer naar de tumor af te sluiten, alsook door zeer lokaal in de tumor chemotherapie te geven. Ook deze behandeling vindt plaats door middel van een katheter die via een liesslagader in een leverslagader is geplaatst. Er worden dan bolletjes (beads) die geladen zijn met chemotherapie ingespoten. Zodoende krijgen de kankercellen geen zuurstof en voedingsstoffen meer en komt de chemotherapie langzaam vrij uit de bolletjes om de kankercellen te doden.
Filmpje over TACE en Radio embolisatie Mark Burgmans, LUMC
Hepatisch artieriële infusie (HAI)
HAI is een methode waarbij de interventieradioloog een katheter via een liesslagader in een leverslagader plaatst. Er wordt vervolgens ter plaatse een hoge dosis chemotherapie ingespoten rechtsreeks in deze leverslagader of de katheter wordt aangesloten op een port-a-cath waardoor er continue of in ieder geval gedurende een bepaalde tijd chemo via een infuuszak in de lever toegediend kan worden. Alhoewel deze techniek de afgelopen jaren minder aandacht heeft gekregen, bestaat er door veelbelovende resultaten vanuit de VS hernieuwde aandacht voor deze behandelvorm. Infusie van chemotherapie kan ook worden gedaan bij tumoren in organen buiten de lever, zoals de long, echter dit wordt op dit moment in Nederland nog niet gedaan en er bestaan ook nog geen series die de werkzaamheid hiervan aantonen. Buiten studieverband wordt dit laatste dan ook niet aanbevolen door de artsen betrokken bij OZS.
Chemopomp
De ‘chemopomp’ is een vorm van hepatische arteriële infusie (HAI) chemotherapie. Het verschil is dat er chirurgisch een katheter wordt ingebracht in de leverslagader en dat deze wordt aangesloten aan een chirurgisch geïmplanteerde chemopomp. Er loopt binnen Nederland een studie (Erasmus medisch centrum – PUMP trial) waarbij deze pomp geplaatst wordt direct aansluitend op het verwijderen van uitzaaiingen van darmkanker in de lever. We hopen hierdoor het tijdstip waarop er nieuwe leveruitzaaiingen ontstaan te vertragen. Op dit moment valt deze chemopomp niet onder de minimaal-invasieve behandelingen, echter er wordt volop gewerkt aan een interventie radiologische variant van deze ingreep waarbij de operatie niet meer nodig zal zijn.
Chemosaturatie (geïsoleerde leverperfusie)
Percutane leverperfusie (chemosaturatie) is een behandeling waarbij de lever tijdelijk wordt afgesloten van de bloedcirculatie en daarna gespoeld wordt met een zeer hoge dosis chemo. De behandeling lijkt zeer effectief bij leveruitzaaiingen van een oogmelanoom. Dit kan alleen bij patiënten die jonger zijn dan 70 jaar die in goede conditie zijn. Op dit moment wordt de behandeling enkel in studieverband aangeboden in het LUMC en het AvL ziekenhuis.
Contact opnemen
Postbus: 40171
Postcode 8004DD, Zwolle
06-57177567
info@opererenzondersnijden.nl
Voor vragen en meer informatie kunt u het contactformulier invullen. Dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.
Postbus: 40171
Postcode 8004DD, Zwolle
06-57177567
info@opererenzondersnijden.nl