Radioembolisatie

Inwendige bestraling

Een relatief nieuwe behandeling voor het bestrijden van tumoren in de lever is radio embolisatie. Het is een vorm van inwendige bestraling, waarbij door middel van kleine radioactieve bolletjes de tumor wordt vernietigd. Deze bolletjes worden ingebracht via een katheter in de liesslagader, waarna ze vervolgens om de tumor heen de straling afgeven. De tumorcellen worden hierdoor vernietigd waarna het lichaam de dode cellen afvoert. Tijdens deze operatie wordt er niet gesneden en is de patiënt plaatselijk verdoofd.

Radioactieve bolletjes

Radioembolisatie kan enkel worden toegepast op tumoren of uitzaaiingen in de lever, buitenom de lever heeft deze RE-behandeling geen effect. De radioactieve bolletjes die via een slangetjes worden ingebracht bevatten een radioactie element. De bestraling wordt met deze methode direct in aanraking gebracht met de tumor. Hierdoor wordt aanraking met gezond leverweefsel tot een minimum beperkt. Via de leverslagader worden de bolletjes ingebracht, welke vervolgens bij de tumoren uitkomen. De bolletjes geven hun straling af, wat tot zo een twee weken na het plaatsen voortduurt.

Snelle behandeling

Doordat de bestraling inwendig en direct plaatsvindt kan de bestralingsdosis ook hoger zijn dan bij een uitwendige bestralingsbehandeling. De behandeling zorgt er voor dat tumoren in de lever plaatselijk en snel worden bestreden, zonder gezond weefsel aan te tasten. De embolisatie duurt, na uitvoerig onderzoek vooraf, zo een 90 minuten. Na de behandeling wordt er meteen een scan gemaakt om te kijken of de radioactieve bolletjes bij de tumoren zijn aangekomen. Verder observeert het team van specialisten of er enige bijwerkingen of complicaties optreden na de behandeling.