Ontwikkeling (inter)nationaal prostaatcentrum UMCU/St Antonius Ziekenhuis

door | november 11, 2019 | 0 Reacties

Deze week vond de eerste bijeenkomst plaats van een groot consortium waarin het UMC Utrecht en het St. Antonius ziekenhuis samenwerken aan een (inter)nationaal centrum voor de beeld gestuurde, niet-invasieve behandeling van prostaatkanker. De technologie die hierbij gebruikt wordt is gebaseerd op de MR-versneller die door het UMC Utrecht is uitgevonden en die samen met Elekta en Philips verder ontwikkeld is in het CBOI: het Centrum voor Beeldgestuurde Oncologische Interventies van het UMC Utrecht. De MR-versneller maakt het onder meer mogelijk prostaatkankerpatiënten heel lokaal en volledig niet-invasief te behandelen. (“Opereren Zonder Snijden”). Tijdens de behandeling worden continu MRI-beelden gemaakt waarmee het bestralingsplan wordt aangepast. Hierdoor kan de prostaat heel gericht worden bestraald en is de schade aan het omliggende gezonde weefsel aanzienlijk minder dan bij conventionele behandelingen.

Om deze niet-invasieve prostaatbehandeling verder te ontwikkelen en het effect ervan te vergelijken met het chirurgisch verwijderen van de prostaat heeft het UMCU, samen met het St. Antonius Ziekenhuis, een grote studie opgezet gesteund door ZonMw. Op dit moment beschikt het UMCU al over twee MR-versnellers die beide ingezet worden voor de patiëntenzorg. Een derde systeem volgt later in 2020. Met deze nieuwe technologie kunnen patiënten met een laag en beperkt risico prostaatkanker nu al volledig niet-invasief bestraald worden. De behandeling bestaat uit vijf sessies, in plaats van de gebruikelijke vijfendertig, zoals voorheen.

Boven (v.l.n.r.): Peter Kapitein, Maurice van Den Bosch/UMCU en OLVG, Bert Kersten/I2L, Lucienne Lagas/ex-I2L en Jurgen Futterer/Radboud.
Beneden (v.l.n.r.): Hans de Wilt, Theo Ruers/AvL, Warner Prevoo/OLVG en Jan Lagendijk/UMCU.

Opereren Zonder Snijden

Wat kunnen we voor u betekenen?
Casus indienenOndersteun OZS